Wat is het verschil tussen een startup en een scale-up?

Een bedrijf beginnen kan op veel verschillende manieren. In de meeste gevallen probeer je met jouw onderneming een gat in de markt te vullen en kun je jezelf een startup noemen. Maar het gebeurt soms ook wel dat je onderneming onder de categorie scale-up valt. Wat houdt een scale-up in en hoe ga je van een startup naar een scale-up? In deze blog leggen we dit beter voor je uit.

Wat is het?

Het verschil in een startup en een scale-up heeft vooral te maken met in welke fase je onderneming zich bevindt. Wanneer je net een bedrijf op hebt gezet kun je een startup genoemd worden. Je bent letterlijk pas net opgestart, met name wanneer je een andere richting bent gaan varen dan de concurrentie. Je blijft vaak een startup totdat je de tweede stap gaat zetten in je bedrijf.

Van een startup kun je doorschieten naar een scale-up. Een scale-up houdt in dat je je bedrijfsvoering gaat uitvergroten. Je gaat al een tijdje mee en weet nu hoe je je staande moet kunnen houden in de branche. Daarom ga je jezelf en je onderneming verbeteren om meer winst te verdienen en meer succes te boeken.

Van startup naar scale-up

Je kunt niet van scale-up naar startup gaan, maar wel van startup naar scale-up. Dit doe je door de productie op te schalen. Je bent erachter gekomen wat de beste manier van werken is en richt daar je bedrijfsvoering op. Vervolgens probeer je meer werk te krijgen, door bijvoorbeeld meer te investeren in personeel en inventaris. Hierdoor kun je zien dat je omzet stijgt en je hoger terechtkomt op de ondernemende ladder.

De overgang van een startup naar een scale-up is een belangrijke stap voor iedere ondernemer. Je laat hiermee aan iedereen zien dat jouw bedrijf bestaansrecht heeft en niet zomaar weer uit de branche zal verdwijnen. Bovendien zorgt de overstap naar een scale-up ervoor dat je er financieel beter voor staat en je bijvoorbeeld hogere bedragen kunt lenen als je een zakelijke lening af wil sluiten.

Focus van een scale-up

Je weet dat de overgang van een startup naar een scale-up is gelukt, wanneer er voldaan is aan een aantal cijfers. Zo ben je een scale-up bij minimaal 10 medewerkers en heb je de afgelopen drie jaar een minimale omzetstijging van 20 procent behaald. De focus ligt meer op de stijging in je omzet dan de omzet zelf. In sommige branches wordt er gerekend met een minimale omzet van vijf tot tien miljoen, maar dit is meestal geen harde eis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.