Starten met beleggen: zo begin je

starten met beleggen

Veel mensen hebben het erover, maar weinig mensen doen het daadwerkelijk: starten met beleggen. Bijvoorbeeld omdat het spannend is om te starten, omdat het mogelijk is om je geld te verliezen. Zo staat de financiële crisis bij velen nog in het geheugen.

Starten met beleggen kan inderdaad erg spannend zijn. Zeker als je niet heel erg goed weet wat je doet. In dit artikel leer je meer over hoe je kan beginnen, waardoor de drempel hopelijk wat lager wordt om te starten.

 

Bepaal een (veilige) strategie

Als mensen willen starten met beleggen, dan weten ze niet vaak hoe ze daadwerkelijk moeten starten. De meeste mensen begrijpen wel dat je kan beleggen in bijvoorbeeld aandelen en obligaties, maar weten nog niet helemaal welke ze precies moeten kopen.

In plaats van in het diepe te springen en een aandeel te kiezen die je wel leuk lijkt omdat de naam leuk is (bijvoorbeeld), kan je een veel betere strategie bepalen.

Zo kan je er ook voor kiezen om in plaats van losse aandelen, te kiezen voor een indexfonds. Daarmee beleg je direct in heel veel verschillende aandelen. Je belegt namelijk in alle aandelen die in die index zitten.

Welke index dat is, verschilt heel erg. Zo kan je de Nederlandse AEX pakken, maar ook de Amerikaanse Dow Jones. Verder zijn er zelfs indexfondsen waarmee je een wereldwijde spreiding hebt. Een populaire daarvan in Nederland is VWRL.

Het beleggen in indexfondsen is een stuk veiliger omdat je meebeweegt met de gehele markt, en niet enkel met een individueel aandeel. Zo kan je op een veiligere en rustige manier beginnen met beleggen.

Om een deel in obligatie(fondsen) te steken wordt ook aangeraden bij beleggen voor beginners. Die worden als nog veiliger gezien.

Wees je er wel bewust van dat je ook hiermee je geld (deels) kan verliezen. Het blijft immers ook gewoon nog gaan om het beleggen met je geld, en daar zitten risico’s aan.

 

Leg maandelijks wat geld in

Een ander veelgehoord argument om het makkelijker te houden om te beleggen, is door elke periode (bijvoorbeeld elke maand) een kleiner bedrag in te leggen. Dit in plaats van alles in een keer doen.

Hiervoor wordt ook wel de term dollar-cost averaging gebruikt. Immers, je koopt een aandeel (of fonds) op hogere en lagere koersen, waardoor je uiteindelijk een gemiddelde aankoopprijs hebt.

Ook is het makkelijk om te blijven beleggen, en actief je geld (hoewel je ook passief, automatisch, je geld in kan leggen per maand) in de markt te steken. Zo profiteer je over de jaren het meest ervan.

 

Oefen alvast

Een andere manier om jezelf wat makkelijker te maken, is door te oefenen met beleggen. Er zijn diverse brokers waar je een (gratis) proefaccount kan aanmaken. Hier kan je vervolgens met fictief geld op de beurs beleggen.

Op die manier raak je een beetje gewend aan hoe de dagelijkse veranderingen zijn. Door dit te doen, weet je ook of je strategie te risicovol is voor je. Als je het heel akelig vindt om je geld te zien krimpen, dan is het verstandig om wat minder risico te nemen bij het beleggen (en dus om bijvoorbeeld meer obligaties te pakken). Ook kan hieruit de conclusie zijn dat beleggen niks voor jou is.

Uiteindelijk is het goed om op de hoogte te zijn van de risico’s, een duidelijk plan te hebben als je gaat beginnen en je ook aan dat plan te houden. Zo wordt starten met beleggen een stuk makkelijker voor je.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.