Hoe verschillen cryptocurrency’s van papiergeld?

Beleggen CFD's

Hoe verschillen cryptocurrency’s van papiergeld?

De meeste mensen weten onderhand wel wat cryptocurrency’s zijn. Het zijn digitale valuta’s waarmee je, net als met papiergeld, kunt betalen. Crypto’s zijn uiteraard alleen in een digitale omgeving te gebruiken, maar omdat vandaag de dag de meeste transacties digitaal zijn, is dit bekend terrein.

Daarnaast hebben cryptocurrency’s ook een waarde en een koers en de basis is dus zeer vergelijkbaar met die van papiergeld. Toch zijn er een aantal zeer belangrijke verschillen.

Crypto’s zijn van de mensen

Iedereen die een cryptocurrency beheert is hier zelf verantwoordelijk voor. Er is geen bank, er zijn geen rekeningnummers en er zijn geen kaarten. Crypto’s worden beheerd door middel van een wallet die je vaak gewoon gratis kunt aanmaken.

Jij bepaalt wat er met je digitale geld gebeurt, je hoeft geen gevoelige informatie achter te laten en transacties zijn daardoor nagenoeg direct. Iedereen die crypto’s beheert is daar persoonlijk eigenaar van en daarom wordt het wel eens het geld van de mensen genoemd.

Geen grenzen en wisselkoersen

Crypto’s zijn wereldwijde betaalmiddelen. De waarde van 1 Bitcoin is hetzelfde in Rusland als in de Verenigde Staten. Nadat jij je digitale valuta gekocht hebt bij een exchange (Bitvavo is een aanrader) krijg je niet meer met grenzen en wisselkoersen te maken. Er is geen waardeverschil en er zijn geen vertragingen.

Cryptocurrency’s hebben een limiet

Kan er van papiergeld oneindig meer gedrukt worden, er is een limiet op het aantal cryptocurrency’s dat in omloop gebracht mag worden. Bij Bitcoin is dit bijvoorbeeld 21 miljoen en momenteel zijn er al 17,5 miljoen Bitcoins vrijgemaakt.

Er zijn uitzonderingen, maar over het algemeen is een limiet erg gewoon. Wat er gebeurt als de limiet bereikt is en of er dan problemen ontstaan, moet nog blijken. Dogecoin is een voorbeeld van een cryptocurrency zonder limiet. Het spreekt voor zich dat de experts deze koers nauw in de gaten houden.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.