De risico’s van het beleggen

Beleggen risico's

Vooraleer u een bepaalde belegging doet is het steeds interessant om na te gaan welke risico’s er precies aan de belegging in kwestie verbonden zijn. Vooral beginnende beleggers zijn vaak zo enthousiast dat ze enkel en alleen de mogelijkheden om winst te maken zien.

Op zich is daar niets mis mee, positief enthousiasme is de drijfveer achter een goede belegging, alleen is het belangrijk dat u niet roekeloos wordt. Hoe u ook geld wenst te beleggen, u moet er rekening mee houden dat er altijd een reële kans bestaat dat u het geïnvesteerde bedrag niet meer terugziet.

U kunt dit risico uiteraard beperken door te kiezen voor een niet zo volatiele vorm van beleggen, maar toch blijft een potentieel risico altijd bestaan. Wij vertellen u in dit artikel alvast graag meer over de mogelijke risico’s van beleggen.

Beleg met geld dat u kunt missen

Veel mensen hebben in het verleden reeds de fout gemaakt om een groot bedrag te beleggen dat ze eigenlijk nodig hadden om bijvoorbeeld de studie van hun kinderen mee te betalen. Wanneer u dat geld vervolgens verliest geeft dit u een zeer wrange nasmaak.

Uiteraard heeft u gehandeld om goed te doen, maar het resultaat is en blijft het verlies van het studiegeld van uw kind(eren). Om dergelijke situaties tegen te gaan wordt het aangeraden om uitsluitend te beleggen met geld dat u kunt missen. Het is dan ook nooit een goed idee om bijvoorbeeld op korte termijn te beleggen met geld dat u binnen enkele weken nodig heeft om de huishuur mee te betalen.

Online beleggen is mogelijk bij verschillende partijen zoals Plus500, Markets.com, Zulutrade en eToro.

Wees u bewust van het product waarin u belegt

Een ander belangrijk gegeven is het feit dat u zich bewust moet zijn van het product waarin u belegt. Vooral beginnende beleggers willen vaak zoveel mogelijk verschillende manieren van beleggen uitproberen zonder dat ze goed weten welke risico’s er precies aan verbonden zijn.

Verschillende beleggingsvormen zijn echter uitsluitend geschikt voor mensen die bij wijze van spreken dagelijks bezig zijn met beleggen terwijl andere vormen van beleggen dan weer vooral interessant zijn op middellange of lange termijn. Hoe dan ook, als u succesvol wenst te beleggen, dan is het steeds belangrijk dat u zich bewust bent van het product waarin u belegt.

Is dat niet het geval, dan wordt de kans om winst te behalen met uw belegging meteen een flink stuk kleiner.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.